Honda Marine Proff Logo

 

FÅ BEDRE OVERSIKT MED NMEA 2000

 

Både båtlivet og forretningene blir mer moderne, enklere og tryggere med all viktig kart- og motorinformasjon på én og samme skjerm.

– Systemet lar motoren kommunisere med båtens elektronikk og leverer all relevant motorinformasjon når den er koblet med en kartplotter eller navigasjonsenhet/display forberedt for NMEA 2000, sier produktsjef Morten Pettersen i Honda Marine.

 

– NMEA 2000 er idiotsikkert, framtidsrettet, integrasjonsvennlig og prater på tvers av merker.

Rolf A. Fossumstuen, daglig leder i Raymarine Norge AS

 

Illustrasjon av Digital switching

 

NMEA 2000 – Idiotsikkert og framtidsrettet

Den maritime bedriften Raymarine Norge AS i Rygge, Østfold har samarbeidet tett med Honda Marine i mange år og er produsenter og eksperter på systemet. Daglig leder Rolf A. Fossumstuen har en klar oppfordringer til etternølerne:

 

– NMEA 2000 er idiotsikkert, framtidsrettet, integrasjonsvennlig og prater på tvers av merker. Oppkoblingen er enkel, og det er bare å ta det i bruk først som sist. Kom deg om bord i båten og ikke bli stående igjen på kaia, sier Fossumstuen med et smil, og legger til:

 

– NMEA 2000 er arvtakeren til NMEA 0183 og har sterkt forberede egenskaper på hastighet, datamengde og datatyper.

 

Nyttig og viktig

NMEA 2000 gjør at man er i stand til å installere et stadig bredere spekter av avansert elektronisk utstyr, inn i et integrert system, som for eksempel GPS-systemer, ekkolodd og multifunksjonsinstrumenter.

 

Nyttig informasjon kan hentes inn fra dybdegiver, VHF-radio, overvåkningsutstyr og sensorer, samt motor som vil gi detaljerte data på forbruk, hastighet, drivstofføkonomi, temperaturer, rorvinkel og trim/tilt. I tillegg kommer integrerte alarmer på vitale funksjoner.

 

Fordelene er mange.

 

– Kjører man med en kartplotter, kan dashbordet frigjøres for instrumentklokker som gir plass til en større og bedre plotter. Montering av NMEA 2000-systemet gjør også totalkostnaden lavere, påpeker Morten Pettersen i Honda Marine.

 

Honda Marine sin moderne, pålitelige og brukervennlige produktlinje – fra BF 40 til BF 250 – er fullt ut kompatibel med NMEA 2000-systemet, hvor det beste fra bilverdenen er løftet inn i maritim elektronikk og blitt en felles kommunikasjonsstandard for bransjen.

 

– En god forhandler hjelper til med råd, veiledning og montering. Teknikken stammer fra den såkalte CAN-teknologien (Controller Area Network), og alle instrumenter eller motorer som er NMEA 2000-kompatible kan kobles til uavhengig av merke, forklarer produktsjef Pettersen.

 

NMEA 2000 Guide

Sikkerhet og mer funksjonsstyring

Gjennom å koble til en sporingsenhet til NMEA 2000, kan du også følge båtene du for eksempel leier ut eller har i annen aktivitet, og dermed øke sikkerheten og lønnsomheten ved å kunne overvåke dem fra kontoret. Dersom uhellet er ute, står man da bedre rustet til å håndtere situasjonen raskt og godt.

Rolf Fossumstuen i Raymarine Norge As mener vi bare har sett begynnelsen en rivende utvikling for NMEA 2000:

– En ting er motordataene, men digital strømstyring med fjernkontrollmuligheter via mobil er allerede på plass på større båter. Det er bare snakk om volum og pris, så vil dette komme om bord i alle båter. Da får du samme funksjonsstyring som mange har på hytta eller i bilen. Det er framtiden og den er her nå.

 

Vil du lese mer om NMEA 2000, last ned den engelske presentasjonen fra Honda Marine her


NMEA står for National Marine Electronics Association, består av representanter fra de fleste leverandører innen maritim elektronikk og er en felles kommunikasjonsstandard for bransjen. Organisasjonen har utviklet et felles dataspråk, slik at produkter fra ulike produsenter kan sammenkobles og fungere i harmoni. Organisasjonen godkjenner produkter, sertifiserer disse, vedlikeholder standardene og foretar oppdateringer.