For rundt 100 000 kroner får du splitter ny båt og motor. Her finner du en test av landstedbåter: Pioner Viking og Terhi 445 C.

Prislapp og båtglede har ikke nødvendigvis noe med hverandre å gjøre, og batkanalen.no har her brukt en god dag i skjærgården om bord i to gode bevis på nettopp det.

Se video fra testen. Artikkelen fortsetter under video.

Norske Pioner Viking med 40 hk og finske Terhi 445 C med 25 hk, er enkle å omsette på bruktmarkedet, trygge å kjøpe og representerer god kvalitet.

Dessuten er de gjerne lett tilgjengelige for rask levering om solen plutselig står for døren og båtlivet frister. For eksempel om man ikke har båt en sesong og bare ønsker å komme seg på sjøen, eller som et supplement til den større båten.

 

Stødig Pioner Viking

Viking er en av Pioners eldste modeller og har et godt, velprøvd skrog. Med Honda 40 hk på hekken, måler vi en toppfart på like under tretti knop, og i helt normal sjø verken slår eller banker den, slik vi gjerne har opplevd på slike rotostøpte båter tidligere.

Vi kan også sitte to personer bak førerkonsollen uten at den er vanskelig å få opp i plan.

Planløsningen og innredningen til Viking er gjerne mer i stil med glassfiberbåtene på tilsvarende størrelse – rundt femten fot – og den er selvdrenerende, har høyt fribord og dørk i sortmalt finer som er enkel å holde vedlike. Her er det maksimalt sitteplasser for seks personer, med sofa akterut ved førerplassen, to seter midtskips og en benk forut. Det er stuveplass i flere av dem.

 

Pioner Viking test av landstedbåterTESTET: Pioner Viking med Honda-motor er en av landstedbåtene i testen.

 

Terhi 445C tåler en støyt

Terhi 445 C leveres normalt med 20-30 hestekrefter på hekken, og vi har testet båten med 25 hestekrefter. Her er førerkonsollen plassert helt til styrbord, og båten går overraskende raskt i plan med en person. Toppfarten er rundt 28 knop.

Båten virker trygg og forutsigbar å kjøre, og er enkel å få til å ligge godt i sjøen. Også Terhis alternativ tåler en støyt. Denne er bygget i ABS-termoplast, og har en mer forseggjort innredning. En smart midtofte som kan åpnes gjør at man kan sitte flere forut, men samtidig sikre god tilgjengelighet.

Det er brukbart med stuverom under benkene, og denne båten er godkjent for fem personer.

Til tross for lengden på 4,45 meter er det mye dørkplass om man skal ha med saker og ting, og den virker dessuten stabil i stille ligge, noe som jo er viktig om man skal ha med flere på tur.

 

Tekst og video er gjengitt med tillatelse fra batkanalen.noLes også