Er du en av de som lenge har tenkt på båtførerprøven – men enda ikke tatt eksamen? Bruk høsten og våren godt slik at du har «båtlappen» klar før neste sesong.
Godt å vite
Båtførerprøven avlegges på godkjente testsentre over hele landet og består av 50 spørsmål med svaralternativer. Prøvene vil være ulik fra test til test med tanke på hvilke spørsmål du får. Finn et testsenter nær deg!
På en time skal du gjennom sjømannskap, håndtering av nødsituasjoner, navigering og kartlesing samt hvilke lover og regler som gjelder på sjøen. For å bestå eksamen må du ha minst 80 prosent riktige svar.
– De fleste som stryker på prøven gjør feil under det som kalles «spesielt viktige emner», forteller administrerende direktør i Norsk Test, Bernt Nilsen.
Under denne kategorien favner sjømerker, i kart og i virkeligheten, symboler i kart, sjøveisreglene samt lanterneføring. Her godtas kun to feil, noe som i praksis betyr at du kan stryke på eksamen med kun tre feil.
LES OGSÅ: Flere gode tilbud på båt.
Valgte intensivkurs på Båtførerprøven
Linda Karlsen (30) er en av de som tidligere har brukt sensommeren til pugging av knuter og lanternesignaler. Hun valgte et intensivkurs gjennom Blow Maritime over to kvelder før hun tok selve eksamen.
– Fordelene ved å gå på kurs kontra selvstudium er at man får en bedre forståelse for det faglige innholdet, har mulighet til å stille spørsmål og kan diskutere med foredragsholder og andre medstudenter.
Blir tryggere
For Karlsen, som er født etter 1980, var det obligatorisk med båtførerbevis for å få lov til å kjøre båter større enn ti meter.
– Etter at jeg besto prøven er jeg blitt tryggere på hva jeg skal gjøre og hvordan jeg skal forholde meg til andre båter på sjøen. Mange voksne velger å droppe prøven og bruker erfaring på sjøen som en unnskyldning for å la være. Men mange hadde nok fått seg en aha-opplevelse, mener Karlsen.
Husker du de livsviktige sjøvettreglene?
Forberedelser og kurssteder
For å bestå eksamen velger mange å gå på forberedende kurs for å lære eller bare friske opp i båtkunnskapen. Redningsselskapet, båtforeninger og trafikkskoler er blant aktørene som tilbyr nyttige kurs i forkant av båtførerprøven.
Christian Løken, grunnlegger av kurssenteret Blow Maritime, bekrefter at det er god kapasitet på kursene gjennom vinterhalvåret. Men han legger til at de som er på kurs er ivrige etter å lære.
– Vi ønsker å se på båtførerprøven som noe langvarig, man skal tilegne seg kunnskap som gjør at man føler seg trygg. Det er viktig å ha respekt for sjøen. Kunnskapen båtførerprøven gir er med på å skape trygghet både for deg og meg – og alle andre som ferdes der ute.
Dersom kurssenter ikke er noe for deg, kan du sjekke ut nettstudier. Her får du alt som kreves for å bestå båtførerprøven og kan studere i ditt eget tempo før du velger å gå opp til eksamen. På Livredd.no kan du ta Den norske Båtførerprøven, som er godkjent av Det Norske Veritas.
Gir billigere båtforsikring
Fortsatt er det slik at flest unge melder seg på kurs og tar båtførerprøven. Nilsen minner om at båtførerbeviset gir gunstige rabatter på båtforsikringen.
– Båtførerprøven er en dokumentasjon på at man er en kyndig båtfører og prøven gir dessuten lavere forsikringspremie.
Samtidig oppfordrer han flere til å ta det internasjonale båtførerbeviset (ICC). De siste årene har det blitt stadig mer populært å reise på båtferie eller leie fritidsbåt i Europa. Et internasjonalt båtførersertifikat vil gjøre denne prosessen enklere.
– ICC-prøven er det eneste beviset du får i Norge som faktisk kan dokumentere praktisk båtkunnskap for fritidsbåter under 15 meter. Flere av kursstedene tilbyr også ICC-prøven, hvor du virkelig får testet dine ferdigheter ute på sjøen, avslutter Nilsen.